Имате нужда от нашите услуги? Обадете ни се!0885 755 727Пишете ни!

Термопластични ленти за хидроизолация на покриви

Хидроизолация на покриви (може да се види на всеки ремонтиран покрив на панелен блок) в днешно време се постига много лесно благодарение на т.н. изолиращи ленти. Това са добре познатите черни рула, които се развиват и се залепват за покрива чрез нагряване.
Хидроизолация на покриви

Както при повечето материали, и тук качеството варира значително. Един от основните признаци по които можем да делим качествените от некачествените е техният химичен състав. В този материал ще разгледаме по-качествените материали, които се обединяват в групата „Термопластични”.

Термопластичните материали са част от термоустойчивите материали, като характерното за тях е, че при тях няма изкуствени напречни нишки. Термопластичните материали могат да бъдат нагрявани многократно, при което омекват, и да бъдат охладявани многократно, при което се втвърдяват. Поради химичния си състав, термопластичните материали обикновено се застилат и слепват чрез нагряване с горещ въздух.

Термопластичните материали, които се използват за покриви се делят на няколко основни категории.

 • Термопластичен олефин (TPO)
 • Хлориран полиетилен (CPE)
 • Поливинилен хлорид (PVC)
 • PVC сплави или съставни термопластични материали
  • Съполимерни сплави (CPA)
  • Етиленни интерполимери (EIP)
  • Нитрилни сплави (NBP)
  • Триполимерни сплави (TPA)

Термопластичните материали, които се използват най-често при изолация или реставриране на плоски покриви са ПВЦ и TPO. По-долу следва описание на тези два основни изолиращи материали.

Хидроизолация на покриви

Термопластичен олефин (TPO) за хидроизолация на покриви

TPO листите, най-общо казано, се произвеждат чрез пресоване и ламиниране. Те представляват смес от полипропилен, етилен, пропиленови полимери и обикновено се подсилват чрез добавяне на полиестер. Характерното при тях е, че съдържат частици, които обират UV лъчите, което дава желаните физични свойства на материала. Листите от TPO за монтаж върху покриви са с дебелина между 40 и 100 mm, залепват се с горещ въздух и обикновено са черни.

PVC и TPO листите могат лесно да бъдат напълно залепени за покрива. Върху тях може да се засипе баласт, но в повечето случаи не им е необходимо никакво покритие.

Ремонт на покриви с пвц от Remont-na-pokrivi.org

Поливинилен хлорид (PVC)

ПВЦ изолацията на покрив се произвежда чрез пресоване и разтегляне, и в повечето случаи се подсилва чрез полиестер или стъклени фибри. ПВЦ изолацията за покрив съдържа омекотители и стабилизатори, както и добавки за увеличаване на пластичността им. ПВЦ листите обикновено са с дебелина между 45 и 90 mm, поставят се чрез нагряване. Произвеждат се в разнообразни цветове, като най-често срещаните са сиви или бели. ПВЦ изолация за покрив се използва изключително често, заради качествата и ефективността, която предлага. Всеки опитен професионалист знае и ще ви каже колко издръжлива, гъвкава и надеждна е ПВЦ изолацията за покриви.

Гаранция за използваните материали

Когато купувате материал за застилане на покрив, има два вида гаранции които трябва да потърсите.

Първата гаранция е от производителя на материала. Покритието на тази гаранция най-често е за производствени дефекти в материала.

Другата гаранция трябва да изискате от фирмата, която обслужва ремонта на вашия покрив. Тази гаранция обикновено е с покритие върху монтажа и устойчивостта на покрива за определен период. Ако работите с ниско-качествени материали, например Изола-Петров може изобщо да не получите гаранция, докато при най-качествените материали може да получите гаранция от 5 и повече години.

Термопластични ленти за хидроизолация на покриви
4.3 (86.4%) 25 глас[а]