Имате нужда от нашите услуги? Обадете ни се!0885 755 727Пишете ни!

Хидроизолация на плоски покриви

Плоските покриви, нуждаещи се от подмяна на хидроизолацията са предимно тези на панелните блокове, строени по времето на социализма или в зората на демокрацията. Нуждата от ремонт на тези съоръжения се дължи както на времевата амортизация на използваните материали, така и на тяхното ниско качество – все пак хидроизолациите, използвани днес не могат да се сравняват по технически показатели с морално остарелите воалити от окислен битум.

Кои са използваните днес хидроизолационни материали?

Мушамите от окислен битум, използвани преди около 20 години са почти навсякъде заменени от полимер модифицирани битумни мембрани. При изолиране на плоски покриви, те са най-предпочитани, поради тяхната значително по-голяма плътност и здравина, както и заради много по-високата им издръжливост на температурни аномалии и механични въздействия – на практика повечето съвременни хидроизолации не се нуждаят от защитна замазка или облицовка.

Видовете полимер модифициран битум са:

  • Атактен полипропилен (APP) – разработен в Италия;
  • Стирол-бутадиен-стиролов каучуков латекс (SBS);
  • Олефинов битумен кополимер (ОВС).

Битумните мембрани, изработени на база битум полимери си остават предпочитан материал при хидроизолация на плоски покриви, макар че в някои случаи се използват и други материали, като:

  • Метални и фиброциментни плоскости;
  • PVC настилки;
  • Полиуретанови хидроизолации;
  • Битумни и полимерни пасти, нанасяни чрез обмазване с четка или мече.

Кои са предимствата на полимер модифицираните битумни мушами?

По-висока термоустойчивост

Рулонните хидроизолации от APP модифициран битум предлагат изключително висока топлоустойчивост. Така например, материалите, изготвени на база окислен битум имат термоустойчивост до едва 70-80˚С, докато съвременните мембрани, разработени на база атактен полипропилен издържат нагряване до 130-150˚С, а това ги прави на практика и пожароустойчиви.

По-висока устойчивост на деформации

Този показател е характерен за мембраните, модифицирани със стирол-бутадиен-стиролов каучуков латекс. Те имат висока еластичност, която се запазва напълно дори при полагане при минусови температури от порядъка на -35˚С. Този вид модифиран битум, както и APP модифицираните мушами имат много по-висока устойчивост на стареене и значително по-добра адхезия (лепливост) към предварително грундирани основи.

Кои са методите на полагане на материалите при хидроизолиране на плосък покрив?

Начинът, по който се полагат битум модифицираните мембрани е предимно газопламъчно лепене, като за целта се използват газови горелки. Този метод на полагане е най-характерен при изолиране на покриви на панелни блокове, тъй като основата там е бетон, който е незапалим и позволява обработка чрез нагряване до много високи температури.

При битумните хидроизолационни материали има и други методи на полагане, като това са предимно самозалепващите PVC ленти и течните материали, които се полагат чрез обмазване с четка или мече. Течните видове битум са по-подходящи за влагоизолиране на закрити мокри помещения и тераси, тъй като предлагат по-ниска степен на влагозащита и имат по-малка устойчивост на механични въздействия и UV лъчи. Обмазването, като методика се прилага единствено при грундиране на плоския покрив.

Самозалепящите PVC ленти са предназначени за осигуряване на максимална защита срещу проникване на влага при свързващите части от бетона. С тях се запълват пукнатини и неравности в основата, а също и фугите, образувани при прекъсване на бетона или при връзките с бордове, комини, окабеляване и др.

Всеки съвременен хидроизолационен материал изисква специфичен начин на полагане, като гаранцията за дълъг експлоатационен живот на покривната конструкция зависи както от вида и качеството на използваните материали, така и от начина, по който е извършена процедурата. Ако смятате да се заемете сами с тази дейност е важно да следвате стриктно инструкциите, съответстващи на конкретния материал и особености на терена.

Хидроизолация на плоски покриви
4.2 (83.33%) 30 глас[а]