Имате нужда от нашите услуги?Пишете ни!

Нужна ли е поддръжка на покрива? Причини за проблеми в покривът.

Нужна ли е поддръжка на покрива?

Пренебрегване на нуждата от поддръжка на покриваПренебрегване на нуждата от поддръжка на покрива

Пренебрегването на нуждата от ремонт на покрива в момента, когато проблемите са в начална фаза е вероятно най-голямата причина за значими и постоянни проблеми във вашия покрив. Това важи с по-голяма сила за покриви, които нямат голям наклон.

Климатични условия

Повечето материали, които се използват за покритие на покриви стареят и губят свойствата си когато са изложени на тежки метеорологични условия. Като цяло, материалите с неорганични съставки стареят по-бавно от тези с органични. Може обаче да се обобщи, че всички материали стареят. Наличието на замърсители на въздуха (напр. в индустриални зони) ускорява влошаването на свойствата на покривните материали.


Проблеми по покривте след силни ветрове

Силни ветрове

Покривните материали подлежат на сериозно увреждане когато са подложени на бури, особено когато бурите носят със себе си дребни частици. Повечето материали не са предвиждани да са устойчиви на бури, урагани или торнадо. Вреден за вашия покрив може да се смята всеки вятър със скорост над 100 км/ч. Първичната причина за вредата от вятъра е вакуума, който се образува по ръбовете на покрива. Природата се опитва да неутрализира зоната с ниско налягане като издърпва въздух от зони с по-високо налягане, а това обикновено е вътрешността на постройката. Този въздушен поток бута покрива от долната му страна, разхлабва конструкцията и причинява триене. Това е основната причина, поради която покривите стават неустойчиви при вятър. За да се противодейства на подемните сили на въздуха при буря е нужно конструкциите и покритието на покривите да са адекватно укрепени и устойчиви.


Грешно проектиране на покрива

Грешно проектиране на покрива

Проблемите в покрива често пъти са в следствие на неправилното им проектиране. Отстраняването  на този тип грешки е много скъпо и до такива мерки се стига само при смяна на покрива. Някой  примери за грешно проектиране на покрива са:

  •  Недостатъчно здрава конструкция на покрива, спрямо собствената тежест.
  •  Неподходящ наклон на покрива или недостатъчно отводнителни канали и улуци, поради което се  стига до постоянно събиране на вода.
  •  Монтаж на покрива, който не позволява движение при естественото свиване и разширяване на  материалите при температурни разлики.
  •  Неподходящи покривни материали.

Пропуски в уплътненията

Функцията на уплътненията е да даде непромукаема изолация между покривните материали и стърчащите от покрива участъци. Най-често това са комини и шахти. Уплътненията трябва да са такива, че да издържат във времето поне толкова, колкото ще издържи покривният материал на основната част от покрива. Първите проблеми с течове в покривите най-често тръгват именно от уплътненията. По тази причина, смяната на уплътненията може да е напълно достатъчен ремонт за отстраняване на проблемите в покрива.

Метални уплътнения и съединения

Употребата на метални съединения и уплътнения не се препоръчва. Металът не контактува добре с битумните материали. Отделно металът се свива и разпуска по различен начин спрямо битума при температурни вариации. Пукнатините, които се отварят при стареенето на метала са също проблем. Най-проблемни са вътрешните и външните ъгли. Ако е възможно, избягвайте употребата на метални конструкции в покривите и ако е възможно, при профилактичен ремонт сменете металните елементи с битумни.


Проблеми в отводняването на покрива

Проблеми в отводняването на покрива

Отводнителната система на покрива включва канали, шахти</а>, наклон, уплътнения и улуци. Функцията на отводнителната система е да предотврати задържането на вода върху покрива чрез бързото и отичане. Всеки покрив, включително и плоските покриви, трябва да имат отводнителна система. Отводнителната система трябва да се поддържа и да се почиства. Ако отводнителната система не функционнира добре, проблемите в покрива задължително идват рано или късно. Ако установите че по покрива се задържа вода, това е сигурен признак че има проблем с отводнителната система.


Конструкции и елементи, монтирани върху покрива

Конструкции и елементи, монтирани върху покрива

Почти всеки покрив се ползва като база за монтиране на антени, пилони, знаци, табели и др. Такива конструкции и елементи трябва по възможност да не се монтират на покрива, но когато се налага, те не трябва да се монтират директно върху изолиращия материал. Нужно е да се вземат съответните мерки, за да не се причиняват течове.